Fotovoltaika Viessmann

usporasluncem_logo2

BLOG

Jak na domácí wallbox?

Integrace wallboxů, neboli nabíječek na elektrická auta, s fotovoltaickými systémy (FVE) v domácím prostředí je významným krokem směrem k energetické efektivitě a udržitelnosti. Wallboxy ve spojení s FVE umožňují využít solární energii pro nabíjení elektrických vozidel, což znamená, že budete efektivně využívat obnovitelné zdroje energie přímo ve vaší domácnosti. Tato kombinace nejenže snižuje emise CO2 díky získání energie z obnovitelných zdrojů, ale také zmenšuje závislost na běžných zdrojích energie, což může výrazně snížit náklady na provoz vašeho elektrického vozidla.

Co je wallbox a jak funguje?

Wallbox je pokročilá nabíjecí stanice pro elektrická vozidla, která je navržena pro domácí použití. Na rozdíl od standardních elektrických zásuvek wallboxy poskytují rychlejší a bezpečnější nabíjení. Jsou vybaveny inteligentními funkcemi, jako je nastavitelný nabíjecí výkon, a mohou být integrovány s domácími energetickými systémy, jako jsou FVE panely.

Základní vlastnosti wallboxu

  • Nabíjecí výkon: Wallboxy nabízejí vyšší nabíjecí výkon oproti standardním zásuvkám, což znamená rychlejší nabíjení vašeho elektrického vozidla.
  • Bezpečnostní funkce: Jsou vybaveny ochranou proti přetížení, přepětí a jiným elektrickým rizikům, kterými běžné nabíječky zřídkakdy disponují. To znamená, že pokud nabíjíte na staré elektrické sítí, která nepoužívá moderní technologie ochrany, je možné, že může z nějakého důvodu dojít k výše zmiňovaným problémům. 
  • Přizpůsobitelnost: Mnoho modelů umožňuje uživatelům nastavit nabíjecí parametry podle jejich potřeb, jedná se především o čas zahájení dobíjení nebo nastavení nabíjecího výkonu.

Výhody používání wallboxu oproti standardnímu nabíjení

  • Rychlost nabíjení: Wallboxy nabízejí výrazně rychlejší nabíjení ve srovnání s konvenčními zásuvkami, a to díky již zmiňovanému vyššímu výkonu.
  • Bezpečnost: Nabízejí vyšší úroveň bezpečnosti a ochrany pro vaše vozidlo i domov.
  • Efektivita: Lepší využití energie a opět již zmiňovaná možnost integrace s domácími energetickými systémy.

Proč kombinovat wallbox s fotovoltaikou

Kombinace wallboxu s fotovoltaickým systémem přináší řadu výhod. Nabíjení elektrického vozidla pomocí solární energie je ekologičtější a může výrazně snížit náklady na energii. Využitím vlastní vyrobené solární energie pro nabíjení vozidla se zvyšuje celková energetická nezávislost domácnosti a maximalizuje se využití obnovitelných zdrojů energie. Tato integrace také umožňuje efektivnější využití solární energie, protože energie, která by jinak byla nevyužita, může být přímo spotřebována pro nabíjení EV.

Jak vybrat správný wallbox pro fotovoltaický systém?

Při výběru správného wallboxu a fotovoltaického systému je důležité zvážit několik klíčových faktorů, aby byly splněny vaše potřeby a aby byla zajištěna maximální efektivita a úspory.

Výkon

  • Wallbox: Zvažte maximální nabíjecí výkon wallboxu. Ten by měl odpovídat nabíjecím schopnostem vašeho vozidla. Nabíječky s vyšším výkonem nabíjejí rychleji, ale mohou být dražší a vyžadovat silnější domácí elektrickou instalaci.
  • Fotovoltaický systém: Podívejte se na celkový výkon solárních panelů. Měl by odpovídat vaší průměrné spotřebě energie a nabíjecím potřebám elektrického vozidla. Větší systémy produkují více energie, ale jsou také nákladnější a vyžadují více prostoru.

Kompatibilita wallboxu

  • S vaším vozidlem: Ujistěte se, že wallbox je kompatibilní s vaším elektrickým vozidlem, zejména pokud jde o typ konektoru a nabíjecí protokol.
  • S energetickým systémem domácnosti: Pokud ještě FVE nemáte, dejte si při výběru systému pozor na to, aby byl vhodný pro vaši současnou elektrickou instalaci v domě. To znamená, že solární panely a další součásti systému by měly správně fungovat s vaší stávající elektrickou sítí. Dále je dobré myslet na to, že v budoucnosti možná budete chtít systém rozšířit – třeba přidáním dalších panelů. Proto je vhodné vybrat takový systém, který umožňuje snadné rozšíření.

Představení kompletního řešení pro váš domácí systému

Nabízíme vám kompletní řešení v oblasti fotovoltaiky a nabíjecích stanic pro elektrická vozidla. Najdete u nás komplexní i částečná řešení, která lze ideálně integrovat do domácího prostředí.

Poskytujeme kompletní systémy, které kombinují vysokoefektivní fotovoltaické panely s inteligentními wallboxy. Tato kombinace přináší následující výhody:

  • Optimalizace energie: Systémy jsou navrženy tak, aby maximálně využily solární energii, a to nejen pro nabíjení elektrických vozidel.
  • Inteligentní řízení: Integrované řídicí systémy umožňují uživatelům sledovat a spravovat energii vyrobenou fotovoltaickými panely a spotřebu wallboxu.
  • Snadná instalace a integrace: Nabízíme řešení, která jsou připravena k instalaci a snadno se integrují do stávajících domácích elektrických systémů.

Pokud chcete více informací, přejděte na stránku wallboxem, kde najdete různé modely v naší nabídce.

Nabízíme také možnost zakoupení jednotlivých komponent, jako jsou samostatné fotovoltaické panely nebo wallboxy. Tato volba je ideální pro zákazníky, kteří již mají některé komponenty instalovány nebo hledají flexibilní řešení.

  • Wallboxy: Nabízíme různé modely wallboxů s různými vlastnostmi a výkony, které lze přizpůsobit potřebám uživatelů. Více se můžete dozvědět zde.

Záruky a podpora

Poskytujeme rozsáhlé záruky a zákaznickou podporu pro své produkty, což zákazníkům zajišťuje klid a jistotu, že jejich investice je dobře chráněna. Kromě toho nabízíme konzultace a odborné poradenství, abyste mohli udělat informované rozhodnutí a vybrat řešení, které bude nejlépe vyhovovat vašim potřebám.

Údržba systému

Aby byly wallbox a fotovoltaický systém byly v provozu efektivně a bez problémů velmi dlouho dobu, je třeba je pravidelně udržovat:

  • Pravidelná kontrola: Včasná kontrola a údržba komponent, jako jsou kabely, konektory a invertory.
  • Čištění fotovoltaických panelů: Pravidelné odstraňování nečistot a prachu z panelů je nutné pro zajištění jejich maximální efektivity.
  • Monitoring systému: Sledování výkonu a vyhodnocování dat o spotřebě a výrobě energie.

Optimalizace využití nabíjení

Pro maximalizaci výhod spojení wallboxu s fotovoltaickým systémem je důležité optimalizovat využití nabíjení:

  • Nabíjení během slunečních hodin: Plánování nabíjení EV během dne, kdy je výroba solární energie nejvyšší.
  • Inteligentní nabíjecí systémy: Použití systémů, které automaticky řídí nabíjení na základě dostupnosti solární energie.
  • Integrace s domácí automatizací: Propojení wallboxu s domácím energetickým řídicím systémem pro další úspory a efektivitu.
  • Využití bateriového systému: Sluneční energii lze dnes ukládat také do domácího bateriového úložiště, ze kterého lze následně využívat energii v době, kdy slunce nesvítí.

Díky těmto krokům lze dosáhnout efektivního a udržitelného využívání obnovitelné energie pro nabíjení elektrických vozidel, snížení energetických nákladů a zvýšení energetické nezávislosti.

Shrnutí na závěr

V tomto článku jsme se podívali na význam a přínosy integrace domácích wallboxů pro nabíjení elektrických vozidel s fotovoltaickými systémy. Tato kombinace představuje nejen krok k ekologičtějšímu a udržitelnějšímu způsobu života, ale také nabízí praktické výhody, jako jsou finanční úspory a zvýšená energetická nezávislost.

Důležité je pečlivě vybrat vhodný wallbox a fotovoltaický systém, který bude odpovídat specifickým potřebám vaší domácnosti, a zvážit faktory jako výkon, kompatibilitu a cenu. Při instalaci a integraci těchto systémů je klíčová profesionalita a dbání na detail, aby bylo zajištěno jejich efektivní a bezpečné fungování.