Fotovoltaika Viessmann

usporasluncem_logo2

BLOG

Fotovoltaika v zimě: Jak zvýšit její účinnost?

Fotovoltaika se v posledních letech stala jedním z nejrychleji rostoucích zdrojů obnovitelné energie na světě. Mnozí si představují solární panely v průběhu teplých, slunečných dnů, kdy svítí slunce a energie je v hojnosti. Ovšem co se stane, když teploty klesnou a dny se zkrátí? Mnoho lidí má pochyby o efektivitě a funkčnosti fotovoltaických systémů během zimních měsíců a věří v mýtus, že tyto systémy jsou v zimě prakticky nepoužitelné. Ve skutečnosti ale situace není tak jednoznačná a mnozí majitelé solárních panelů by mohli být překvapeni tím, jak dobře mohou jejich panely fungovat i v chladnějším období.

Jaké problémy má vaše fotovoltaika v zimě?

Nedostatek světla

Když zima přichází, dny se zkracují a slunce vystupuje na obloze k nižší pozici. To vede k menšímu množství slunečního záření dopadajícího na solární panely během dne. Navíc i oblačnost může být častější, což také snižuje množství dostupných světelných paprsků. Kratší dny i zhoršené počastí tak mají za následek sníženou produkci elektrické energie v porovnání s letními měsíci.

Sníh a námraza

Zima přináší nejen kratší dny, ale často i sníh a námrazu. Když se sněhová pokrývka usadí na solárních panelech, může výrazně snížit produkci energie. Námraza a led mohou způsobit podobné problémy. I tenká vrstva sněhu může způsobit značné ztráty výkonu, proto je důležité udržovat panely co nejvíce očištěné. Naštěstí velká část solárních panelů má určitý sklon, což pomáhá sněhu klouzat dolů, díky čemuž se panely samovolně čistí.

I tak je však nutné fotovoltaické panely pravidelně čistit. Může se totiž na nich vytvořit film z nečistot, jako je prach, pyl nebo ptačí trus, což snižuje jejich účinnost, a to klidně až o 20 %.

Údržbu fotovoltaických panelů je nicméně vhodné nechat na odbornících. Neprofesionální čištění může panely poškodit, navíc při čištění vlastními silami hrozí riziko zranění. Pokud byste se k tomuto kroku přece jen rozhodli, ometejte panely výhradně hladkými násadami či košťaty, případně použijte fukar na listí, pro odfouknutí nečistot.

Nízké teploty

Zatímco mnozí by mohli předpokládat, že nízké teploty negativně ovlivňují výkon solárních panelů, opak je často pravdou. Fotovoltaické panely se mohou stát efektivnějšími v chladnějších teplotách, protože se méně přehřívají. Nízká teplota navíc pomáhá průběhu fotovoltaického jevu, k němuž dochází uvnitř panelů. Přehřátí panelů může snížit jejich účinnost. Samozřejmě extrémně nízké teploty mohou přinést výzvy v podobě možných mechanických poškození nebo problémů s vedením, ale obecně platí, že mírný pokles teploty může pro výkon panelů znamenat spíše dobrou zprávu.

Řešení a adaptace

Zima může pro fotovoltaické systémy přinášet určité výzvy, ale s patřičným plánováním je lze překonat a maximalizovat tak výrobu energie.

Optimalizace orientace a sklonu panelů

Orientace a sklon solárních panelů může mít významný dopad na množství energie, kterou zachytí. Proto jsou FVE panely v českém prostředí obvykle instalovány s určitým sklonem (30-40°), aby co nejvíce využily krátkých slunečních dnů a zároveň dobře fungovaly v létě.

Ukládání energie

S využitím moderních baterií jakožto energetických úložišť lze energii, která byla vyrobená během slunečných dnů, ukládat a využívat ji v období, kdy je slunečního záření méně. To je obzvláště užitečné v zimních měsících, kdy jsou dny kratší a méně slunečné.

 

Zima výrobu energie nezastaví

Zimní počasí účinnost fotovoltaických panelů sice ovlivňuje, se správnou optimalizací FVE elektrárny však lze jeho vliv minimalizovat. Vhodné je panely správně orientovat podle světové strany (hlavně ne na sever), instalovat je ve správném sklonu a umisťovat je tak, aby je nic nestínilo. Důležitá je také pravidelná a odborná údržba.