Fotovoltaika Viessmann

usporasluncem_logo2

BLOG

Kdy se vrátí investice do fotovoltaiky? Návratnost ovlivňují ceny i výkon

Fotovoltaika je stále populárnější způsob, jak vyrábět elektřinu. Jde o čistý, obnovitelný a úsporný způsob výroby elektřiny, který může výrazně snížit vaše náklady na energie. Elektřinu si vyrábíte vlastním zařízením, část přebytečné energie lze prodat zpět do sítě.  Samotná výstavba fotovoltaiky nicméně něco stojí, a tak pokud uvažujete o jejím pořízení, určitě vás zajímá, za jak dlouho se vám tato investice vrátí.

Co ovlivňuje návratnost investice do fotovoltaiky?

Návratnost investice do fotovoltaiky je značně individuální záležitost, která závisí na několika faktorech, jako jsou:

  • Cena instalované fotovoltaické elektrárny
  • Výkon, respektive velikost instalovaných FVE panelů
  • Aktuální ceny elektřiny v České republice
  • Reálné využití elektřiny z fotovoltaiky
  • Úspory z vlastní výroby elektřiny
  • Cena za výkup elektřiny zpět do sítě
  • Servis
  • Finanční podpora státu na výstavbu FVE

Cenu fotovoltaické elektrárny ovlivňuje její velikost, stejně jako typ zvolených panelů, baterií nebo třeba náročnost instalace. Výkon elektrárny závisí na velikosti panelů, orientaci domu vůči slunci a dalších faktorech. Tato investice je však jednorázová, přičemž následné provozní náklady jsou již minimální.

Ceny elektřiny v České republice se v posledních letech i kvůli energetické krizi zvýšily. Konkrétně v únoru 2023 činila průměrná cena elektřiny 5,93 Kč/kWh. Konkrétní částka se však může lišit dle dodavatele a odběrného místa.

Často se však zapomíná na to, zda výkon fotovoltaiky skutečně plně využijete. Pokud třeba pořizujete základní sadu bez baterie, je pro dosažení nejvyšší úspory nutné se přizpůsobit jejímu fungování a třeba zapínat spotřebiče v době, kdy FVE pracuje.

Finanční podpora na FVE

Jakožto udržitelný zdroj elektrické energie, je výstavba fotovoltaických systémů dotována státem. Existují přitom různé dotace na fotovoltaiku.

Dotační program Nová zelená úsporám zajistí finanční náhradu na výstavbu fotovoltaických systémů. V závislosti na výkonu instalovaných panelů lze získat dotaci až ve výši 200 000 Kč, ve vybraných krajích může být podpora ještě vyšší. Aktuální informace najdete na stránkách programu Nová zelená úsporám.

V dotačním programu Nová zelená úsporám Light lze zase získat finanční podporu na výstavbu solárních panelů na ohřev vody, a to až ve výši 90 000 Kč.

Existují také dotační programy na pořízení a instalaci dobíjecí stanice pro osobní elektromobily a další zařízení nezbytná pro její provoz, což jsou právě třeba FVE panely.

Výpočet návratnosti investice do fotovoltaiky

Návratnost investice do fotovoltaiky závisí na všech výše uvedených faktorech. Činit tak může klidně dva roky, nebo i více než deset let.

Jak ji spočítat? Nejjednodušší výpočet návratnosti fotovoltaiky je zkrátka porovnat cenu fotovoltaické elektrárny s úsporami za její využití. V praxi je ale výpočet návratnosti složitější.

Musíte zahrnout veškeré zmíněné faktory, které návratnost ovlivňují. Nejprve je potřeba zjistit, kolik elektřiny váš systém v průměru vyprodukuje za rok. To vám dá představu o tom, kolik peněz byste ušetřili, kdyby všechna tato elektřina nahradila tu, kterou dosud kupujete od dodavatele. Zároveň odhadněte také skutečnou využitelnost FVE, tj. nakolik je skutečně využijete v době, kdy produkují elektrickou energii.

Následně je třeba spočítat vstupní náklady na instalaci a provoz. To zahrnuje cenu za solární panely, instalaci, údržbu a další poplatky. Plusem nicméně je, že fotovoltaika je v době její životnosti prakticky bezúdržbová, v praxi se v průběhu let mění jen střídač.

Potřebnou velikost fotovoltaického systému si přitom můžete spočítat v naší FVE kalkulačce. Od této částky případně odečtěte finanční podporu, pokud využijete některý z dotačních programů.

Když máme spočítané skutečné náklady na výstavbu a servis, snížené o využitelnost panelů, můžeme vypočítat dobu návratnosti investice. To uděláme tak, že náklady vydělíme ročními úsporami. Výsledek je doba, za jakou se investice vrátí.

FVE panely mají i další výhody

Fotovoltaika je skvělý způsob, jak ušetřit peníze za elektřinu. Není to však její jediná výhoda. Jde o čistý, obnovitelný zdroj elektrické energie. Navíc jejím prostřednictvím může zvýšit hodnotu vašeho domu. Kupující nemovitosti jsou obvykle ochotni zaplatit více za dům, který má fotovoltaickou elektrárnu, právě díky nižším nákladům na energie.

Pokud uvažujete o pořízení FVE panelů, neváhejte se na nás obrátit. Rádi vám s výběrem fotovoltaické elektrárny pomůžeme.

Návratnost FVE: Nejčastější otázky:

Jaká je návratnost fotovoltaické elektrárny?

Návratnost fotovoltaické elektrárny závisí na různých faktorech, jako jsou proměnné ve vašem konkrétním případě. Výsledná doba návratnosti je však individuální a závisí na vaší konkrétní situaci. Činit může klidně dva roky, nebo i více než deset let.

Proč si nepořídit fotovoltaiku?

Dnes už si lze bez obav pořídit fotovoltaiku, protože solární panely nejsou tak drahé jako kdysi. Cena solárních panelů prudce klesá od roku 1979, kdy byly poprvé uvedeny na trh, a zároveň se zvyšuje jejich účinnost. V současné době jsou solární panely cenově dostupné a patří do stejné kategorie jako mikroprocesory v osobních počítačích.

Jakou účinnost mají aktuálně nejčastěji používané fotovoltaické panely?

Fotovoltaické panely Vitovolt nabízejí vysoký stupeň účinnosti panelu až 21 %.