Fotovoltaika Viessmann

usporasluncem_logo2

BLOG

Kolik stojí fotovoltaická elektrárna?

Díky výkonným fotovoltaickým zařízením můžete efektivně využít energii ze slunce a ušetřit tak za energie. Navíc instalací fotovoltaických panelů ukážete, že vám není jedno životní prostředí a aktivně přispějete ke snížení emisí CO2. Kolik stojí fotovoltaika? Od čeho se cena odvíjí? Co je důležité pro montáž?

Od čeho se odvíjí, kolik stojí fotovoltaika?

Cena instalace solárního systému závisí na několika faktorech:

  • výkon systému,
  • typ systému (síťový, hybridní nebo ostrovní),
  • typ baterií,
  • kapacita baterií (pokud jsou součástí),
  • nosná konstrukce,
  • způsob montáže,
  • složení systému a s tím spojená náročnost instalace a ovládání,
  • konfigurací systému,
  • dostupnost lokace,
  • provedení a umístění instalace (střecha nebo fasáda).

Vzorová cena sestavy fotovoltaické elektrárny

Jak už bylo nastíněno výše, cenu fotovoltaiky ovlivňuje hned několik věcí. Cena fotovoltaiky na rodinný dům bude jiná než u podniku, který má daleko větší prostor pro umístění panelů. Možná si říkáte:  „Kolik nás teda stojí pořízení fotovoltaiky?“ Obraťte se na nás, poradíme a nabídneme vám individuální kalkulaci. Na pořízeni FVE lze využít dotaci Nová zelená úsporám.

Níže najdete vzorovou nabídku ceny sestavy fotovoltaiky Viessmann.
Pozn. V případě montáže odbornou firmou platí pro fyzické osoby DPH ve výši 15 %.

Od čeho se odvíjí cena fotovoltaických panelů?

Cena panelů se rovněž odvíjí od několika faktorů, závisí též na individuálních podmínkách a vašich preferencích.

Díky novým objevům a technologickým inovacím se očekává, že cena solárních panelů v budoucnu klesne. V roce 2021 došlo ke 37% poklesu ceny vysoce účinných solárních panelů, a tak se předpokládá, že cena monokrystalických křemíkových solárních článků dosáhne srovnatelné úrovně s cenou polykrystalických článků, které byly dříve levnější.

Moduly fotovoltaiky

Solární systémy tvoří fotovoltaické moduly, které se skládají z mnoha solárních buněk. V každé jednotlivé buňce dochází k fotoelektrickému jevu, při němž se sluneční světlo přeměňuje na elektřinu. Mezi nejznámější typy modulů patří monokrystalické a polykrystalické varianty.

Mono- a polykrystalické moduly fve zařízení jsou si velmi podobné, ale existují rozdíly. Oba typy modulů se vyrábějí z křemíkového materiálu, ale monokrystalické moduly jsou z jednoho krystalu, zatímco polykrystalické moduly se vyrábí z bloku krystalů.

Monokrystalické moduly Vitovolt mají hladší povrch a jsou černé barvy, s výkonem až 410 Wp, zatímco polykrystalické moduly mají tmavě modrou barvu s maximálním výkonem až 285 Wp. Wp znamená Watt peak a představuje maximální výkon modulu za standardních testovacích podmínek.

Fotovoltaické panely Vitovolt 300

Naše panely Vitovolt vyrábíme z kvalitních značkových součástí pro optimální ochranu hot-spot. Vyznačují se vysokou účinností už při slabém osvitu a velmi nízkým opotřebením.

Program Vitovolt 300 nabízí fotovoltaické panely s nejvyšší účinností a zaručenou spolehlivostí. Tyto monokrystalické panely s elegantním černým designem dosahují až 450 Wp jmenovitého výkonu. Všechny panely mají pozitivní výkonovou toleranci až +5 Wp, což přináší výhodu maximálního výkonu.

Panely Vitovolt 300 se od sebe odlišují nejen svým designem, ale i rozměry. Některé z nich disponují černě eloxovaným rámem, velmi tmavými monokrystalickými články a černou tedlarovou fólií. Tyto prvky vytvářejí nejen kvalitní a atraktivní solární architekturu, ale zároveň zajistí maximální výkon.

Montáž

Bez ohledu na to, zda jde o rodinné domy nebo obchodní a průmyslové objekty, montážní systémy jsou základním prvkem pro dokonalou integraci solárních panelů. Důležité je, aby se montážní systémy sladily s konstrukcí střechy, aby byla zajištěna bezpečnost, stabilita a účinnost instalace fotovoltaických panelů. Cena montáže se odvíjí od několika faktorů jako velikost a typ střechy, velikost fve a další.

Správně navržené a instalované montážní systémy zajistí dlouhodobé a spolehlivé funkce fotovoltaické elektrárny.

Naše společnost poskytuje řešení pro různé typy střech, ať už máte střechu šikmou, nebo rovnou. Systém je kompatibilní se spousta druhy krytiny, tudíž je ideální pro většinu domů.

Návratnost investice ovlivníte i svou přeorganizací spotřeby

Aby byla investice do fotovoltaiky skutečně efektivní, je důležité, aby pokryla alespoň polovinu průměrné denní spotřeby domácnosti. Nicméně spotřeba elektřiny se mění v průběhu dne i v různých měsících roku. Výkon a typ fotovoltaického systému, který si zvolíte, nejsou jediným faktorem pro úspěšné využití solární energie v domácnosti, bude potřeba změnit i některé zvyky a přestrukturovat spotřebu elektřiny.

Návratnost investice obvykle trvá 7 až 10 let, než se fotovoltaická elektrárna zaplatí, ale to není vždy pravidlem. Možná se vám podaří vše optimalizovat, že se vám vrátí investice už za 5 let.

Potřebujete-li poradit nebo vás zajímá ceník fotovoltaické elektrárny, obraťte se na nás.