Fotovoltaika Viessmann

usporasluncem_logo2

BLOG

Ohřev vody v bazénu pomocí FVE: Šetřete energii i finance

Vytápění bazénu může být finančně náročné a energeticky nákladné. Řešením pro šetrnější ohřev vody v bazénu je využití solárního kolektoru nebo fotovoltaického panelu. V tomto článku se zaměříme na praktické rady a tipy, jak fotovoltaika může zlepšit vytápění bazénu, jakým způsobem zapojit solární panel k bazénu a jak přejít na tuto ekologickou metodu ohřevu. Možnosti jsou přitom dvě: zvolit fotovoltaický panel, který bude poskytovat elektrickou energii následně využitou pro ohřev bazénu anebo solární kolektor, který bude ohřívat přímo vodu pro bazén.

Výhody solárního panelu na ohřev vody v bazénu

Využití solárního panelu na ohřev vody v bazénu přináší několik výhod oproti tradičním způsobům vytápění bazénu, jako je elektrické vytápění nebo plynové kotle:

  1. Úspora energie a nákladů: Ohřev bazénu fotovoltaikou snižuje energetickou náročnost a tím i náklady na provoz bazénu.
  2. Ekologičtější řešení: Solární energie je obnovitelný zdroj, který nevytváří žádné emise skleníkových plynů.
  3. Dlouhodobá investice: Solární panely mají dlouhou životnost a vyšší účinnost, což znamená, že se investice do nich rychle vrátí.

Jak vybrat a nainstalovat solární panel na ohřev vody v bazénu

1. Vyberte si správný solární panel
Pro ohřev bazénu pomocí solární energie je vhodné vybrat solární kolektory nebo FVE panely k ohřevu vody, které budou mít dostatečný výkon pro váš bazén. Porovnejte různé typy produktů a zohledněte faktory, jako je účinnost, cena, velikost a záruka. Pro celoroční provoz bazénu je vhodné použít ploché nebo vakuové trubicové kolektory. Ty dosahují vyšší účinnosti solárního ohřevu bazénu díky nižším tepelným ztrátám do okolí a také mají lepší optické vlastnosti na pohlcování slunečního záření. Takové kolektory mohou ohřát vodu v bazénu až na teplotu více než 30 °C. Vyžadují však oddělený samostatný okruh.

2. Zvolte ideální umístění panelu
Panel či kolektor umístěte na střechu nebo jiné místo s dostatkem slunečního světla. Ideálně by měl být panel orientován na jih, s úhlem naklonění optimalizovaným pro naši zeměpisnou šířku a období nejčastějšího používání. Přípustná je i orientace na východ či na západ, to ale vyžaduje odpovídající zvětšení plochy solárních kolektorů. Ujistěte se, že na zvoleném místě nevzniká stín, aby měl panel či kolektor maximální sluneční expozici.

3. Připojte solární panel k bazénu
Fotovoltaický panel musí být připojen k bazénovému čerpadlu a elektrickému ohřívači vody. To zahrnuje instalaci solárního regulátoru a potřebného potrubí. Pro zajištění bezproblémového chodu systému doporučujeme oslovit odborníka na instalaci solárních panelů.

4. Nastavte teplotu vody
Nastavte požadovanou teplotu vody v bazénu pomocí termostatu nebo regulátoru. Pravidelně kontrolujte teplotu vody a přizpůsobujte nastavení dle potřeby. S vyšší teplotou je nutné správně dávkovat chemii, aby se voda nekazila.

5. Monitorujte a udržujte systém
Pravidelně kontrolujte a čistěte solární panel a další součásti systému, aby zůstal v dobrém stavu a účinně ohříval vodu. Provádějte pravidelnou údržbu dle doporučení výrobce a sledujte výkon panelu.

Praktické tipy pro efektivní vytápění bazénu

1. Používejte kryt bazénu
Kryt bazénu pomáhá udržet teplotu vody tím, že minimalizuje ztrátu tepla. Použitím krytu bazénu můžete značně snížit energetickou náročnost potřebnou k udržení teploty vody.

2. Správně nastavte časovač
Časovač můžete nastavit tak, aby ohřev vody v bazénu fungoval během dne, když je nejvíce slunečního světla. Tímto způsobem maximalizujete účinnost vytápění pomocí solárního panelu.

3. Zvažte použití solárního krytu
Solární kryt je další možností, jak zvýšit účinnost ohřevu vody v bazénu pomocí solární energie. Tento kryt je vyroben z bublinové folie, která slouží k zachycení sluneční energie a zvýšení teploty vody v bazénu.

4. Udržujte čistotu bazénu
Pravidelným čištěním bazénu a udržováním čistoty vody zlepšíte celkovou účinnost ohřevu vody v bazénu, protože čistší voda lépe vede teplo. Přechodem na ohřev vody v bazénu fotovoltaikou dosáhnete úspory energie a financí, zatímco přispíváte ke snižování emisí skleníkových plynů. Tyto rady a tipy vám pomohou začít s ekologičtější alternativou a co nejlépe využít potenciál sluneční energie pro ohřev vody ve vašem bazénu.

Alternativy k elektrickému vytápění bazénu

Kromě ohřevu vody v bazénu pomocí solárních panelů existují i další alternativy, jako jsou tepelná čerpadla. Právě kombinace fotovoltaiky a čerpadla může zajistit další úspory energie a nákladů ve srovnání s elektrickým vytápěním bazénu, kdy FVE panely poskytují elektrickou energii pro čerpadlo.

Závěr

Ohřev vody v bazénu pomocí solárního kolektoru nebo FVE panelu na ohřev vody v bazénu je skvělým způsobem, jak šetřit energii a peníze. Dodržováním těchto praktických rad a tipů pro výběr, instalaci a údržbu solárního panelu můžete přejít na ekologičtější způsob vytápění bazénu a dlouhodobě snižovat provozní náklady. Využijte bezplatnou sílu slunce pro ohřev vody ve svém bazénu a užívejte si dlouhodobých úspor a výhod pro životní prostředí. Kromě ohřevu vody v bazénu pomocí solárních kolektorů existují i další alternativy, jako jsou tepelná čerpadla, která lze zkombinovat s fotovoltaickými panely.